Kategorie: Wszystkie | Książki | Opowieści | Przepisy | Wydarzenia
RSS
piątek, 25 maja 2012
Degustacja potraw staropolskich 26 V
Rybę weźmij jaką chcesz…, czyli staropolski bigosek

26 maja, w sobotę, o godz. 12.00 restauracja zapraszamy na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, historykiem, profesorem UMK w Toruniu oraz kierownikiem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Będziemy rozmawiać ...o staropolskich rybach i ziołach, o tym czy we współczesnej kuchni możemy stosować się do XVII wiecznych receptur i co z tego wychodzi. Rekonstrukcji dań sprzed 300 lat podejmie się Szef Kuchni Marcin Wojtczak a spotkanie poprowadzi dziennikarz radiowy i telewizyjny Paweł Loroch. Wstęp: 15 zł. W cenie biletu degustacja rekonstruowanych potraw. Porto Praga, ul. Okrzei 23.
 
Wydarzenie na facebooku: tutaj.
 

17:19, historiakuchni , Opowieści
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 maja 2012
Polska: „Tam, kędy potaziów albo zup nie znają”
Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, zamiast "Polska" napisał „Tam, kędy potaziów albo zup nie znają”. Czy to możliwe, że starożytni Polacy nie znali zup,nie kupowali zupek w proszku i nie raczyli się w staropolskich oberżach rozcieńczanymi koncntratami zupowymi sprzedawanymi w niemniej staropolskich, nieplastikowych, ceberkach? Chyba możliwe, bo skąd mogli wiedzieć, że my nie będziemy nic wiedzieć o kuchni staropolskiej...