Blog > Komentarze do wpisu
Degustacja potraw staropolskich 26 V
Rybę weźmij jaką chcesz…, czyli staropolski bigosek

26 maja, w sobotę, o godz. 12.00 restauracja zapraszamy na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, historykiem, profesorem UMK w Toruniu oraz kierownikiem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Będziemy rozmawiać ...o staropolskich rybach i ziołach, o tym czy we współczesnej kuchni możemy stosować się do XVII wiecznych receptur i co z tego wychodzi. Rekonstrukcji dań sprzed 300 lat podejmie się Szef Kuchni Marcin Wojtczak a spotkanie poprowadzi dziennikarz radiowy i telewizyjny Paweł Loroch. Wstęp: 15 zł. W cenie biletu degustacja rekonstruowanych potraw. Porto Praga, ul. Okrzei 23.
 
Wydarzenie na facebooku: tutaj.
 

piątek, 25 maja 2012, historiakuchni

Polecane wpisy

  • Polska: „Tam, kędy potaziów albo zup nie znają”

    Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, zamiast "Polska" napisał „Tam, kędy potaziów albo zup nie znają”. Czy to możliwe

  • Jeszcze o kapłonie

    Aż siedemnaście przepisów na kapłona opisano w pochodzącej z tego samego czasu, co dzieło Czernieckiego, rękopiśmiennej książce kucharskiej napisanej na dworze

  • Chwalebna przeszłość polskiego kapłona

    Wielka przeszłość polskiego kapłona (przyszłość oczywiście przed nami - i kapłonem) Symbolem, najwspanialszym smakołykiem, niemal rdzeniem kuchni staropolskiej