Blog > Komentarze do wpisu
Chwalebna przesz這嗆 polskiego kap這na

Wielka przesz這嗆 polskiego kap這na (przysz這嗆 oczywi軼ie przed nami - i kap這nem)
Symbolem, najwspanialszym smako造kiem, niemal rdzeniem kuchni staropolskiej by kap這n. Kuchni staropolskiej tzn. kuchni z czas闚 staropolskich (przed rozbiorami), a nie np. z czas闚 Edwarda Gierka, gdy symbolem kuchni polskiej sta豉 si przemys這wo produkowana wieprzowina. Kap這n, pod adresem kt鏎ego swe rozmarzone westchnienia kierowali przez kilkaset lat staropolscy smakosze, znikn掖 z naszych talerzy ca趾owicie (cho nie bezpowrotnie). Ptak, kt鏎y dla naszych przodk闚 by po prostu synonimem dobrego posi趾u, dla nas jest ju tylko mglistym wspomnieniem. Warto wi璚 przypomnie, 瞠 pod koniec XVIII wieku s造nny polski przyrodnik Jan Krzysztof Kluk pisa: „kap這nem zowi koguta, kt鏎emu cz這nki rodzajne wyrzynaj si dla wi瘯szej t逝sto軼i i smaku lepszego”.

Dla naszych wyg這dnia造ch po surowych postach przodk闚 kap這n by po prostu smakowitym k御kiem, bez kt鏎ego nie mo積a by這 sobie wyobrazi porz康nego obiadu. Jak powtarzano „niedobry obiad, gdzie sztuki mi瘰a i kap這na nie masz”. Dawne ksi捫ki kucharskie i poradniki zawieraj nieraz po kikadziesi徠 receptur na dania z kap這na - tak naprawd by to odr瑿ny, bardzo rozwiniety i niezwykle zr騜nicowany dzia kuchni. W najstarszej polskiej ksi捫ce kucharskiej z 1682 r. opisano m. in. „Kap這na z kie豚asami sarniemi albo kap這niemi”, „Kap這na z sardellami”, „Kap這na z grzankami chleba bia貫go”, „Kap這ny ca趾iem nak豉dane”, „Bigosek kap這ni”, „Kap這na smacznego”, a tak瞠 „Kap這na z chrzanem”, „Kap這na po holendersku”, „Kap這na z perdut” (jajami puszczanymi na wod), „Kap這na octem nalanego 篡wcem”, „Kap這na sma穎nego z s這nin” i zamykaj帷ego opis stu potraw mi瘰nych „Kap這na z kawiorem”.

Da z kap這na jest u Czernieckiego znacznie wi璚ej, gdy ten poczciwy ptak ukrywa si tak瞠 w przepisach na liczne „potrawy”, „frykaszy”, a tak瞠 w roso豉ch. Dla Czernieckiego by on wr璚z kluczem do polskiej kuchni i wzorcem, modelem dla przygotowywania innych potraw.


鈔oda, 25 stycznia 2012, historiakuchni

Polecane wpisy